Jak vybrat spolehlivé AKU nářadí pro práci

Plánujete si vybavit novou dílnu a chcete vsadit na praktičnost? Nebo se chystáte přejít od elektrického k AKU nářadí? Pak byste měli svou pozornost zaměřit na baterii. Ta je alfou a omegou celého přístroje a udává jeho výkon. Pojďme se podívat, jak vybrat nejlepší AKU nářadí a na co se zaměřit.

AKU nářadí aneb zvykněte si na pohodlí

Už žádné zdlouhavé rozmotávání kabelů! Doba pokročila a konečně nabízí i neomezenou volnost pohybu pří práci. Řeč je o akumulátorovém nářadí, ba dokonce o celých AKU programech. Že nevíte o co jde? Nevadí, vysvětlíme!

Výhody AKU nářadí

  • Je výkonné a vydrží pracovat i několik hodin.
  • Jednu baterii můžete použít hned pro několik nástrojů.
  • Nelimituje vás přívodní kabel.
  • Nejste odkázáni na zdroj elektrické sítě.
  • Snadná údržba.
  • Nedýcháte žádné zplodiny.
  • Je ekologické.

Akumulátor v hlavní roli

Alfou a omegou každého AKU nářadí je akumulátor, bez něj se zkrátka neobejdete. A jaké jsou nejdůležitější parametry akumulátoru?

Napětí – Udává se ve voltech (V) a zpravidla platí, že čím vyšší je napětí, tím větší výkon můžete od nářadí očekávat.

Kapacita – Ruku v ruce s napětím jde kapacita baterie. Ta se udává se v ampérhodinách (Ah/mAh). I zde platí jednoduché pravidlo, čím je kapacita akumulátoru vyšší, tím delší je i výdrž baterie na jedno nabití.

Tip: Plánujete rozsáhlejší práce? Nenechte se zaskočit vybitou baterií! Doporučujeme proto mít v záloze náhradní akumulátor, který v případě potřeby jednoduše vyměníte.

Jaký typ akumulátoru je nejlepší?

Při výběru AKU vrtaček a šroubováků se můžete nejčastěji setkat se 3 typy akumulátorů. Který je nejlepší?

Li-ion – na trhu zcela dominují, mají poměrně nízkou hmotnost, vysokou kapacitu, netrpí paměťovým efektem (samovolné vybíjení baterie) a není potřeba je formátovat. Oproti starším typům je tedy nemusíte před prvním použitím zcela nabít a vybít.

Ni-Cd – mají vynikající proudovou zatíženost a nejčastěji se s nimi setkáte u výkonnějších šroubováků. Nevýhodou je, že jsou zatíženy paměťovým efektem, který výrazně snižuje jejich životnost. Dnes už se však prakticky nepoužívají.

Nimh – je kompromis mezi výše zmíněnými typy akumulátorů. Při nesprávném nabíjení mají oproti Ni-Cd menší paměťový efekt, je levnější, ovšem jejich energetická zatíženost je poměrně nízká.

Co všechno může být AKU? 

V dnešní době se na trhu můžete setkat s širokou nabídkou AKU nářadí, jako jsou akumulátorové pily, brusky nebo dokonce sekačky či AKU nůžky. Pokud plánujete vybavit si dílnu více přístroji, rozhodně sáhněte po nářadí od jednoho výrobce. Jejich akumulátory jsou totiž většinou kompatibilní mezi sebou, takže budete moci používat jednu nabíječku a akumulátor dle potřeby vyměňovat mezi přístroji. Mezi nejběžnější akumulátorové nářadí patří například AKU vrtačky a šroubováky:

AKU šroubováky jsou ideální na nenáročnou práci. Jednoduše s nimi zvládnete smontovat skříňku, na profesionální použití je však nedoporučujeme. Jejich výkon je sice poměrně nízký, za to vás potěší svou malou hmotností, která se pohybuje kolem 300 gramů. Díky tomu se s nimi skvěle pracuje i na špatně přístupných místech.

AKU vrtačky jsou narozdíl od AKU šroubováků mnohem výkonnější a výrazně těžší. Zvládnou i náročnější činnosti a usnadní vám práci doma, na zahradě i v dílně. Poradí si se základním šroubováním do dřeva i kovu a výkonnější modely se nezaleknou ani zdiva či betonu.

7 tipů na závěr, jak pečovat o akumulátory:

  • Skladujte je při nízkých teplotách kolem 5 až 15 °C.
  • Pokud skladujete akumulátory přes zimu v nevytápěné dílně, před jejich použitím je nechte se trošku vzpamatovat. Před nabíjením je důležité, aby měly baterie pokojovou teplotu, jinak je můžete nenávratně poškodit.
  • Baterie nikdy neuskladňujte úplně vybité ani naopak 100% nabité. Ideální rozmezí je 40 až 80 % kapacity baterie.
  • Nepoužívejte přístroj do úplného vybití. Akumulátor připojte k nabíječce ideálně tehdy, pokud mu zbývá ještě 20 % kapacity baterie.
  • Akumulátor nenabíjejte ani na úplné maximum. Z nabíječky ho vytáhněte už při 80 nebo 90 % kapacity.
  • Po nabití vytáhněte akumulátor z nabíječky, aby nedocházelo k opětovnému nabíjení.
  • Nikdy nezaměňujte akumulátory od různých výrobců.